Inge Koning verkoopt Restaurant Het Buitenhuys
Ze maakte een hele reis met haar restaurant aan de rand van Heino. In 2003 opende Inge Koning restaurant Jan Steen. In 2019 ging ze na een ingrijpende renovatie met een volledig nieuw concept van start: Het Buitenhuys.
Wanneer de eerste chef zijn vertrek aankondigt, dienen zich snel nieuwe toppers aan. Met chefkok Emmy Zanen en sous-chef Bas Jonker is er een goede klik. En recent werd hun werk nog gewaardeerd met een vermelding in de prestigieuze restaurantgids Gault&Millau.
Meer tijd voor gezin
Tijdens de zoektocht naar een nieuwe chef, krijgt Inge de vraag of ze het Buitenhuys ook wil verkopen. ‘Bij die optie had ik eigenlijk nooit stilgestaan,’ vertelt ze. De verkoop gaat op dat moment niet door. ‘Maar onbewust is er toen wel een zaadje bij me geplant.’
Inge vervolgt: ‘Werken in het weekend heb ik eigenlijk nooit als last ervaren. Maar sinds mijn twee oudste kinderen studeren en alleen in het weekend thuis zijn, is het anders. Ik heb het idee dat ik deze fase met hen mis en dat gaat me aan het hart.’
Ook wil ze graag meer tijd vrijmaken voor haar ouders die naast Het Buitenhuys wonen. ‘Er zijn meer dingen in het leven,’ concludeert ze. ‘Na twintig jaar ondernemerschap voel ik de behoefte mijn wereld te vergroten.’
De verkoop
Wanneer zich opnieuw mensen aandienen die interesse tonen in het restaurant, gaat ze dan ook het gesprek aan. ‘Ik had direct een goed gevoel bij deze mensen. Het zijn sympathieke en ervaren ondernemers die op zoek waren naar een mooie locatie waar een hart in zit.’ Na een aantal gesprekken is het beklonken.
Het was een moeilijk besluit om te delen met haar collega’s. Zij zijn verzekerd van een baan bij de nieuwe eigenaren, maar of die aansluit bij hun eigen wensen is natuurlijk de vraag. Toch is Inge optimistisch: ‘Ik weet zeker dat iedereen goed terechtkomt, het zijn stuk voor stuk toppers!’
Tweede huis
Alhoewel ze uitkijkt naar de toekomst, zal ze het team en het Buitenhuys missen. ‘We hebben samen een geweldig concept neergezet, waar ik iedereen heel dankbaar voor ben. Het zal wennen worden om hier niet meer dagelijks te zijn. Het restaurant voelt echt als mijn tweede huis.’
Inge gaat met open vizier de toekomst in. Wat haar plannen zijn? ‘Eerst ga ik even een poosje niets doen, genieten van mijn vrijheid. Maar lang stilzitten kan ik niet en ik ben gastvrouw in hart en nieren. Er komt vast wel weer wat op mijn pad.’
Hoe gaat het Buitenhuys verder?
In september heropenen de nieuwe eigenaren het restaurant. Welke koers zij gaan varen, laten ze binnenkort weten. Reserveer nu nog snel een plek voor de zomer, om te genieten van de culinaire uitspattingen bij het Buitenhuys!